Tarinoita intistä

Inttitarinoita on yhtä monta kuin niiden kertojia. Osa tarinoista on totta, osa vahvasti väriteltyjä ja osa vain keksitty pelottelemaan tulevaa varusmiestä. Parhaimmillaan vanhempien, ystävien tai sukulaisten inttitarinoista voi oppia paljon. Ihan kaikkea ei silti kannata uskoa.

Alle olemme koonneet kotiutuneilta varusmiehiltä tarinoita, joihin voit varmasti luottaa. Niiden tavoitteena on auttaa sinua hahmottamaan minkälaista tuleva inttielämäsi voisi olla ja minkälainen palvelus sopisi juuri sinulle.

Tarinoiden alta löydät eri lehtien kirjottamia asevelvollisuutta koskevia artikkeleita. Osa artikkeleista on Varusmiesliiton julkaiseman Varusmies-lehden  ja osa muiden medioiden.

team-member

Jose Saborit Parjanen

Rakuuna, sotilaskuljettaja

Jose Saborit Parjanen suoritti palveluksensa ratin takana. Vuoden palveluksen päätteeksi hän kantoi siviiliin mukaansa C-kortin.

team-member

Magnus Brunnsberg

Alikersantti, laivaradisti

Magnus Brunnsberg suoritti palveluksensa laivastossa. Sinne hänet vei halu oppia jotain, mitä ihan jokainen ei tänä päivänä enää osaa.

team-member

Martta Jämsén

Alikersantti, huoltopalvelualiupseeri

Martta Jämsén suoritti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen Dragsvikissä ja oppi samalla puhumaan sujuvaa ruotsia.

team-member

Markus Hilli

Vänrikki, tulenjohtopäällikkö

Markus Hilli aloitti varusmiespalveluksen kesällä 2013. Hän pääsi palveluksen aikana opiskelemaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun.

team-member

Samuli Känsälä

Viestimies

Samuli Känsälä aloitti palveluksensa kesällä 2014, opiskeltuaan ensin vuoden yliopistossa. Lue Känsälän kokemukset viiden ja puolen kuukauden palveluksesta ohesta.

team-member

Elias Holma

Vänrikki, tiedusteluryhmänjohtaja

Varusmiespalvelus on mahdollista suorittaa myös Rajavartiolaitoksessa. Näin teki esimerkiksi Ivalossa rajajääkärikomppaniassa palvellut ja RU-kurssin käynyt Elias Holma.

team-member

Halwest Omar

Suojelumies

Halwest Omar pääsi intissä kiinni urheilulliseen elämänrytmiin. Se on kantanut myös reservissä.

team-member

Jiska Gröhn

Aliluutnantti, varusmiespappi

Jiska Gröhn aloitti varusmiespalveluksen Santahaminassa ja kotiutui 383 aamua myöhemmin aliluutnanttina. Hän palveli varusmiespappina ja suoritti jälkireserviupseerikurssin intin lopussa.

team-member

Janni Mikkonen

Kersantti, toimistoaliupseeri

Kersanttina kotiutunut Janni Mikkonen suoritti palveluksensa Ilmavoimissa, Satakunnan Lennostossa.

Videot

VARUSMIES

Näkymätön kustannus

Taloustieteilijöiden mukaan asevelvollisuus on luonteeltaan työnä maksettavaa veroa. Varusmies-lehden analyysi tarkastelee asevelvollisuuden hintaa ja sitä, onko järjestelmässä järkeä.

IMPROBATUR

Varuskuntaseikkailu

Omien sanojensa mukaan ”kasarmeja tuntematon” Suomen Lukiolaisten Liiton Improbatur-lehden toimittaja tutustui asevelvollisuuteen Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa.

RUOTUVÄKI

Asevelvollisuuden maailma

Suomessa käytössä oleva asevelvollisuus on Euroopan mittakaavassa harvinaisuus, mutta maailmalla varsin yleinen puolustusratkaisu. Puolustusvoimien uutislehti Ruotuväen artikkeli syventyy asevelvollisuuteen ja sen muotoihin.

VARUSMIES

Kunto kova, henki hyvä?

Nuorten miesten kestävyyskunto on heikentynyt 1970-luvulta alkaen. Varusmiesten kunto kuitenkin paranee palveluksen aikana, erityisesti peruskoulutuskaudella. Onko Puolustusvoimat todella Suomen suurin kuntokoulu?

— Eero Jortikka (@EeroJortikka) June 8, 2015

— Antti Sarjanen (@SarjanenAntti) June 8, 2015

— Tino Mäkelä (@tinomakela) March 28, 2015

— Konsta Hotti (@KonstaHotti) March 24, 2015

— Arttu Heiskanen (@artttuuz) June 18, 2015

— Reima Vanhanen (@vanhanen_reima) June 8, 2015

— Puolustusvoimat (@Puolustusvoimat) June 18, 2015

— Santeri (@sajusa_) March 28, 2015

— Antti Rantanen (@Rantti3) June 8, 2015

— Leevi Lehtonen (@TheFuzilla) January 23, 2015