Elias Holma

Vänrikki, tiedusteluryhmänjohtaja

”Palvelin vuoden Lapin rajalla rajajääkärikompaniassa tiedusteluryhmäjohtajana.

Ivalo on pieni noin 120 varusmiehen hyvähenkinen komppania. 50 metrin säteeltä löytyi ruokala, sotilaskoti, uimahalli ja kuntosali. Ivalon maisemat ovat myös kovin kauniit.

Palvelus Ivalossa oli henkisesti ja fyysisesti rankka. Kuri oli kova ja jo valamarssilla käveltiin 72 kilometriä rinkat selässä. Monta kertaa sai palveluksen aikana ylittää itsensä kun luuli, ettei jaksaisi enää. Kun ei kuitenkaan anna periksi, sitä pystyy vaikka mihin.

Itse Rajavartiolaitos jäi ainakin minulle hämärän peittoon. Emme olleet sen kanssa paljoakaan tekemisissä. Pari kertaa vuodessa on rajavartiointiharjoitus, mutta en kummallakaan kerralla päässyt osallistumaan.

Palvelus rajajääkärikomppaniassa oli minulle mieluinen. Hain Ivaloon, koska halusin inttivuodelta haastetta ja koska siellä oli tarjolla hyvää koulutusta. Veljiltäni olin kuullut paikasta.

Palvelus vastasi pääosin odotuksiani. Tosin palveluksen fyysinen vaativuus pääsi yllättämään, vaikka olin siitä kuullut aiemmin. Olin aika hyvin perillä mitä palveluksen aikana tulee tapahtumaan kahden vanhemman veljeni ansioista, jotka olivat palvelleet samassa paikassa palvelleet. Suuria yllätyksiä ei tullut.

Reserviupseerikurssilla johtamisharjoituksen voittaminen oman tuvan kanssa oli yksi mahtavimmista kokemuksista. Huonoin tai ehkä epätoivoisin kokemus oli syksyllä eräässä harjoituksessa. Olin nukkunut neljän päivän aikana neljä tuntia ja harjoituksen lopuksi piti marssia takaisin komppaniaan kiertäen eräät kuuluisat vaarat syksyn pimeydessä, missä ei nähnyt mitään edes valonvahvistimella. Etenemisvauhti tuona yönä oli keskimäärin 300 metriä tunnissa, kun miehet nukahtelivat pystyyn ja herättäminen oli työn takana.

Sitä reissua ei pysty tarpeeksi sanoin kuvailemaan…

Jälkeenpäin ajatellen palvelus oli erittäin antoisa. Kouluttajat olivat päteviä ja osasivat hommansa. Pienessä komppaniassa vallitsi todella hyvä henki. Missään en ole niin paljoa ihmisenä kasvanut kuin palvelusvuotenani rajajääkärikomppaniassa.

Tuleville varusmiehille voisi sanoa, että ottakaa palvelus haasteena ja mahdollisuutena. Inttiajasta voi saada irti todella paljon hyötyä myöhempäänkin elämään. Itselläni oli Ivalosta hyvät ennakkotiedot hallussa. Ottakaa selvää mistä tykkäätte ja mitä haluaisitte tehdä. Kyselkää aiemmin käyneiltä.”