Janni Mikkonen

Kersantti, toimistoaliupseeri

”Suoritin palvelukseni Satakunnan lennostossa, Pirkkalassa. Ilmavoimat oli palveluspaikkana paras mahdollinen vaihtoehto. Aliupseerikurssin takia kolme varuskuntaa – Satakunnan lennoston, Porin prikaatin ja Lahden ratsujääkäripataljoonan – nähneenä olen entistä vakuuttuneempi, että lennosto oli oikea valinta. Lisäksi toiveeseeni päästä Pirkkalaan palvelukseen vaikutti lyhyt, noin 20 minuutin kotimatka, jolloin iltavapaillakin kotona käyminen oli helppoa.

Koulutusvaihtoehtoni oli mieleinen. Valinnoissa minut oli heitetty jääkärialiupseeriksi, mutta valintojen jälkeen yhden meistä täytyi ilmoittautua vapaaehtoiseksi toimistoaliupseeriksi. Totesin, että poikia ei varmasti liikaa kiinnosta toimistohommat, joten ilmoittauduin tehtävään, enkä ole sitä hetkeäkään katunut. Toimistoaliupseerin tehtävät vaihtelevat hyvin paljon varuskunnittain. Meillä toimistoaliupseeri sai aika paljon vastuuta ja vapauksia toteuttaa yksikön järjestykseen liittyviä asioita.

Jokaisella on jotain ennakkoluuloja ja -odotuksia intistä. Odotin, että naisia olisi vähemmän. Omassa saapumiserässäni aloitti 8 naista, joista kaikki kävivät palveluksen kunnialla loppuun. Etukäteen myös mietin keksinkö mitään puhuttavaa poikien kanssa, koska olin suurinta osaa neljä vuotta vanhempi. Pääsin kuitenkin hyvin juttuun mukaan, varsinkin kun olin P-kauden joukkueeni ainoa nainen.

Aluksi oli pieni kulttuurishokki 22-vuotiaalle, kun mistään ei oikeastaan voinut päättää itse, mutta kun oli oikealla asenteella lähtenyt, niin kaikki sujui hyvin.

Parhaita kokemuksia olivat kaikki pienetkin itsensä ylittämiset. Yleisesti ottaen parhaat kokemukset on kuitenkin koettu palveluskavereiden kanssa. Erityisesti haluaisin kiittää huikeita tupa Kauhavan muijia mahtavasta vuodesta! Huonoimpana kokemuksena oli se, että minulla epäiltiin lantion rasitusmurtumaa aliupseerikurssin alussa. Homma kuitenkin selvisi pienellä levolla ja sinnikkyydellä, eikä tarvinnut lähteä kotiin maitojunalla.

Jälkeenpäin ajateltuna olen tosi tyytyväinen, että päätin lähteä suorittamaan palvelusta vaikka olinkin jo muita vanhempi. Palveluksesta on jäänyt monia hyviä muistoja ja uusia ystäviä. En vaihtaisi päivääkään!

Kaikkien nyt palveluksen aloittavien kannattaa varautua inttiin ennakkoluulottomuudella ja positiivisella asenteella. Itse sain tietää todella vähän varusmiespalveluksesta ennen kuin menin sinne, koska jostain syystä esimerkiksi alokkaille lähetettäviä oppaita en koskaan saanut. Hyviä tietolähteitä ovat muun muassa kaverit, itsellä poikaystävä ja sukulaiset.