Kyssäreitä?

Inttiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Kuinka rankkaa armeijan käyminen on fyysisesti?

Hyvä kunto auttaa, mutta asenne ratkaisee. Varusmiespalveluksen suorittaminen onnistuu kyllä lähes minkälaisella fyysisellä kunnolla tahansa, mutta esimerkiksi vanhat vammat voivat vaivata. Myös eri koulutusvaihtoehtojen fyysinen rasittavuus vaihtelee ja jos oma kunto epäilyttää, kannattaa asiasta jutella oman kouluttajan kanssa.

Kuinka rankkaa palvelus on henkisesti?

Varusmiespalveluksessa joutuu elämään samassa tilassa usean muun ihmisen kanssa, eikä yksityisyyttä tai omaa tilaa ole liikaa. Samalla uudet säännöt, käytännöt, vielä valitettavan monilla kasarmeilla vahvana elävä huutamisen kulttuuri ja omista läheisistä erossa oleminen voivat olla raskaita henkisesti. Harvassa ovat ne, joita ei ensimmäisten viikkojen aikana hajottaisi. Periksi ei kuitenkaan kannata antaa liian helposti. Uusiin käytäntöihin tottuu ja myös omia läheisiä pääsee näkemään – ja esimerkiksi soittamaan ja laittamaan viestiä – jatkossa enemmän kuin aivan palveluksen alussa.

Milloin pääsee ensimmäisen kerran lomalle?

Lomalle pääseminen vaihtelee eri varuskuntien välillä. Ensimmäiset pääsevät lomille heti ensimmäisenä viikonloppuna, suurin osa toisena ja melkein kaikki kolmen ensimmäisen viikon aikana. Myös varuskunnan ulkopuolisten iltavapaiden (oikeus poistua sotilasalueelta muutamaksi tunniksi) myöntäminen vaihtelee.

Onko lomalle olemiseen jotain erityisiä sääntöjä?

Jos törttöilet lomiesi aikana itsesi esimerkiksi putkaan, tulevat sotilaspoliisit hakemaan sinut kasarmille. Mitään kovin erikoisia sääntöjä ei varusmiesten viikonloppuvapaita kuitenkaan koske.

Ehkä huomionarvoisin sääntö on se, että jos aiot lomilla poistua Suomesta, sinun tulee anoa sitä varten lupa. Lupa myönnetään lähes aina, mutta se pitää muistaa hakea.

Kuinka paljon saa päivärahaa?

Päivärahan määrä riippuu takana olevasta palvelusajasta. Ensimmäiseltä 165 päivältä päivärahaa maksetaan 5,10 euroa, niitä seuraavalta 90 päivältä 8,50 euroa ja viimeiseltä 92 päivältä 11,90 euroa. Naisille maksetaan päivärahan päälle vielä 0,50 euroa varusrahaa, joka on tarkoitettu sellaisen henkilökohtaisen varustuksen hankkimiseen, jota Puolustusvoimat ei tarjoa.

Kuinka paljon maksavat munkkikahvit sotkussa?

Munkkikahvin hinta vaihtelee. Yleensä puhutaan noin 1,5 eurosta, lähes aina korkeintaan kahdesta eurosta.

Saako karkkia ja omia eväitä tuoda leireille?

Saa, ja monet myös niin tekevät. Karkin tuominen on harvinaisempaa, mutta omat eväät ovat usein varusmiesten suosiossa.

Kuinka paljon metsäleirejä on?

Riippuu täysin palvelusajastasi ja koulutusvaihtoehdostasi, eikä yleispätevää vastausta ole. Voit kuitenkin henkisesti varautua ainakin useampaan kymmeneen leiriyöhön.

Miten hygienia ja peseytyminen hoidetaan leireillä?

Suihkuun ei lähes koskaan pääse, mutta joskus käydään uimassa. Hampaat pestään normaalisti ja tarpeensa pääsee tekemään sille varatulla paikalla. Osa on myös turvautunut ns. leiritulppaan, eli tarpeiden pidättämiseen koko leirin ajan. Sitä en kuitenkaan suosittele.

Usein pitkät leirit voivat aiheuttaa pinttynyttä hajua, jota oma tyttö- tai poikaystävä ei arvosta. Sille ei voi oikein mitään, ja siitä voi kohteliaasti myös varoittaa etukäteen.

Kuinka paljon täyspakkaus painaa?

Riippuu hieman aselajista ja koulutuksesta. Keskiarvo on ehkä noin 30 kiloa.

Minkälaisia kuntotestejä järjestetään?

Cooperin testi, uintitesti ja lihaskuntotesti, johon kuuluvat punnerrukset, vauhditon pituushyppy ja vatsalihastesti.

Mitä jos ei pärjää cooperissa?

Se ei maailmaa kaada. Jos tavoitteena on johtajakoulutukseen pääseminen, heikot pisteet kuntotesteistä voivat jonkin verran heikentää mahdollisuuksiasi saavuttaa tuo tavoite.

Cooperin testi kannattaa kuitenkin ottaa tosissaan, sillä sen juokseminen täysillä palveluksen alussa ja lopussa antaa mahdollisuuden seurata oman juoksukunnon kehittymistä.

Saako kasarmille viedä läppärin tai tabletin?

Saa, mutta (niin typerää kuin se onkin) vasta sen jälkeen kun siihen on anonut luvan komppanian vääpeliltä. Heti ensimmäisellä reissulla läppäriä ei siis kannata ottaa mukaan.

Kännykän sen sijaan saa kasarmille viedä, joten ehkä tabletin voi lukea samaan kategoriaan. Kyseessä on jokseenkin veteen piirretty viiva, jonka kyllä voisi kumittaa ihan kokonaan, kun on tämä 2010-luku ja kaikki.

Sattuuko singolla ampuminen?

Riippuu hieman singosta. Kevyillä singoilla ampuminen juurikaan ei satu, mutta raskaammilla kyllä.

Kannattaako erikoisjoukkoihin hakea?

Riippuu henkilöstä. Ylipäätään intistä kannattaa oikeasti pyrkiä ottamaan ”kaikki irti”, eli etsimään vaihtoehto jota itse pitää mielekkäänä. Joillain se tarkoittaa erikoisjoukkoja tai esimerkiksi reserviupseerikoulu, joillakin lyhyempää miehistöpalvelusta itseä kiinnostavassa tehtävässä.

Onko sotilasarvojen oppiminen vaikeaa?

Ei ole, ja tarvittaessa niitä kerrataan. Kannattaa silti opiskella ne ainakin pintapuolisesti jo ennen inttiä.

Minkälaista ruoka on kasarmeilla?

Ruoka kasarmeilla muistuttaa kouluruokaa: se on ravitsevaa ja maultaan ihan hyvää, mutta ei herätä suurempia tunteita. Joskus ruoka on kyllä erinomaistakin, ja joskus – erityisesti leireillä – voit joutua kohtaamaan todellisia pohjanoteerauksia.

Osalla varusmiehistä närkästystä on herättänyt ruuan hiilihydraattipitoisuus. Jos esimerkiksi syöt normaalisti paljon proteiinia, inttiruuassa sitä ei yhtä paljon ole tarjolla. Se kannattaa tiedostaa ja ottaa esimerkiksi omat protskut mukaan.

Saako kaikki tarvittavat varusteet Puolustusvoimilta?

Kyllä ja ei. Periaatteessa varustus kyllä riittää, mutta monet käyttävät siitä huolimatta esimerkiksi omia boksereita ja sukkia, koska Puolustusvoimien tarjoamat hiertävät. Myös esimerkiksi juomarakko on yleinen ostos, ja osa käyttää teknisisä alusasuja ja välikerrastoja.

Onko tarjolla kasviruokaa?

Kyllä. Tarjolla on erityisruokavalioita, joita ovat sairauden tai jonkin terveydellisen syyn vuoksi noudatettavat ruokavaliot, kasvisruokavaliot sekä uskonnollisten ja eettisten syiden vuoksi noudatettavat ruokavaliot.

Joutuuko aukkiin vaikka ei halua?

Voi joutua. Jos et halua aukkiin, kannattaa se ilmaista selkeästi ja pitää kannasta kiinni. Jos taas haluat, kannattaa sekin kertoa avoimesti ja tehdä kovasti töitä peruskoulutuskauden aikana.

Onko ruokailuissa aina kiire?

Ei, mutta esimerkiksi maastoruokailuissa usein on. Se ei kuitenkaan ole hyväksyttävää. Kerrasta ei ehkä kannata tehdä ongelmaa, mutta jos ruokailuihinne on jatkuvasti varattu liian vähän aikaa, asia kannattaa nostaa esille esimerkiksi kertomalla siitä omalle varusmiestoimikunnallesi.

Saako omia vaatteita ja kenkiä käyttää?

Käytännöt vaihtelevat kasarmeittain, mutta yleensä linjaus on, että urheiluvaatteita kyllä, muita vaatteita ei. Usein urheiluvaatteetkin on linjattu koskemaan vain sisällä puntti- tai liikuntasalissa käyttäviä vaatteita.

Omia lenkkareita ja sisäpelikenkiä saa sen sijaan käyttää.

Kannattaako olla vapaaehtoinen kysyttäessä?

Ei välttämättä, usein tarjolla voi olla kaikenlaisia lisähommia. Toisaalta jokaisen kannattaa kantaa kortensa kekoon, joten aina välillä on hyvä nostaa käsi. Turha yli-innokkuus ei sen sijaan välttämättä kannata.

Mitä jos tarvitsee silmälasit?

Puolustusvoimat tarjoaa silmälasit. Ota omasi mukaan inttiin, saat Puolustusvoimien lasit parin ensimmäisen viikon aikana.

Oma kyssäri

Etkö löytänyt etsimääsi? Lähetä kysymyksesi meille osoitteeseen toimisto@varusmiesliitto.fi

Kannattaa myös huomata, että tällä sivulla Varusmiesliiton aktiivit kertovat epävirallisia totuuksia tulevaa varusmiestä askaruttaviin, ei-niin-supertärkeisiin kysymyksiin.

Jos tarvitset vastauksia henkilökohtaisissa – esimerkiksi palveluksen lykkäämistä tai palveluspaikkaa koskevissa – asioissa, käänny Puolustusvoimien puoleen.